Visszatért a tél? A Bükkben -14 fokig süllyedt a hőmérséklet

Megosztás

Szerda hajnalban országszerte -5 fok körüli hőmérsékletet mértek és ez alól nem volt kivétel a Bükk-fennsík sem, sőt. Erről a helyszínről egészen pontos adatokat kaptunk a Miskolci Egyetemnek köszönhetően.

Az országosan hideg reggel oka egy tőlünk ÉK-re helyeződött hidegörvény hátoldalán a Kárpát-medencébe szivárgó hideg levegő nyugalomba jutása, olvasható a Miskolci Egyetem-Földrajz-Geoinformatika Intézet legfrissebb Facebook-bejegyzésében.

Az intézmény állandó mérése alatt tartott Mohos-töbörben egészen -14,25°C-ig süllyedt a hőmérséklet, közölte az intézet.

“A léghőmérsékleti görbe (2 m) enyhén zavart kiépülési formáját jelzi a hőmérsékleti inverziónak. Este fél nyolc magasságában egy felhőtömb határvonala hullámzott a fennsík felett, látható zavart okozva a görbében, majd éjfél és hajnali fél kettő között enyhe de konstans szélzavarás redukálta kis mértékben a hőmérséklet csökkenését. A T-min hajnal négy magasságában állt be. A fennsíkon márciusban nem ritkák a hasonlóan hideg hajnalok és az, hogy nagy területen -10°C alá esik a hőmérséklet.”

Ön is tapasztalt Borsodban hasonlóan fagyos hideget az elmúlt napokban? Írja meg nekünk az [email protected] e-mail címre.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek